Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση για τη συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ

Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι και νέες
Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους «εταίρους δανειστές» αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση των μνημονίων και των δεσμεύσεων που προέβλεπαν. Πρόκειται για παράταση των τραγικών συνεπειών των μνημονίων στη ζωή του λαού, χωρίς ημερομηνία λήξης, για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής (συνέχιση της εποπτείας και της αξιολόγησης από τους «θεσμούς» = τρόικα, των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων, χωρίς να προσδιορίζεται το μέγεθός τους, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών λιτότητας, των ισοδύναμων μέτρων, των δεσμεύσεων για επιτυχή ολοκλήρωση του «τρέχοντος προγράμματος», δηλαδή του μνημονίου, των δεσμεύσεων ότι δεν θα γίνει καμιά μονομερής ακύρωση των μέτρων του μνημονίου, χωρίς τη συμφωνία των «θεσμών»)…
Οι έννοιες φιλολαϊκή πολιτική και ΕΕ δεν τέμνονται πουθενά.
Ο λαός δεν ψήφισε τη σημερινή κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσει τα αντιλαϊκά μνημόνια. Πίστεψε ότι για να αλλάξει η ζωή του, για να ανασάνει και για να κερδίσει την αξιοπρέπειά του, δεν χρειάζεται καμιά ριζική ανατροπή, καμιά ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο, αρκεί μια αλλαγή κυβέρνησης, μια αλλαγή διαχείρισης… Όμως ένα μήνα τώρα, μάθαμε πιο καλά ότι η ΕΕ δεν είναι «οι φίλοι και οι εταίροι μας, η οικογένειά μας και το σπίτι μας». Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι ο χαρακτήρας της ΕΕ δεν αλλάζει από την αλλαγή κυβέρνησης στις χώρες μέλη, η ΕΕ ήταν, είναι και θα είναι συμμαχία των λεόντων, των λύκων και ότι μπροστά στην κερδοφορία του κεφαλαίου που εκπροσωπεί δεν χωράνε οι λαϊκές ανάγκες και η ανάκτηση των απωλειών. Κανένας σήμερα δεν πρέπει να λέει ότι δεν ήξερε, ότι πέφτει από τα σύννεφα… Αυτή η λογική δεν κράτησε ούτε ένα μήνα, μαζί και οι αυταπάτες… Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωρούν… Άλλωστε φαίνεται καθαρά ότι ακόμη και τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια και όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (σήμερα μας καλούν να τον πληρώσουμε όλοι από «πατριωτικό καθήκον», για να γεμίσουν τα ταμεία…), την αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ. μετεκλογικά συνοδεύονται από πολλούς αστερίσκους, «αν», ασάφειες και συγχύσεις και σίγουρα μετατίθενται για το απώτερο, θολό μέλλον, σταδιακά, με ορίζοντα τετραετίας και βλέπουμε, και ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας» και τη «σύμφωνη γνώμη των θεσμών»…
Η συμφωνία δεν είναι 4 μηνών, προσωρινή, όπως θέλουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να κερδίσουν χρόνο, ξεγελώντας την αναμενόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Τα μνημόνια – μέτρα δεν ξεχωρίζονται από τη δανειακή σύμβαση, πάνε πακέτο. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν είναι διαρκείας, αποτελούν τη βάση για την επόμενη αντιλαϊκή επίθεση μετά το πέρας των 4 μηνών. Θα μεταφραστούν σε συγκεκριμένους νόμους, προκειμένου να περάσει την αξιολόγηση και να πάρει τις δόσεις από τους δανειστές. Αυτοί οι νόμοι θα καθορίσουν τη ζωή των εργαζομένων για τα επόμενα χρόνια, τη στιγμή μάλιστα, που πυκνώνουν οι πιέσεις για νέα συμφωνία μετά τον Ιούνη και για νέο πακέτο στήριξης.
Γι’ αυτό και ο λαός δεν πρέπει να δώσει «περίοδο χάριτος», όταν κρίνεται η ζωή του τώρα!
Όσο κι αν επενδύουν σε επικοινωνιακά τρικ, όσο κι αν βαφτίζουν το κρέας ψάρι, όσο κι αν η «δημιουργική ασάφεια» και το παιχνίδι των λέξεων ρίχνεται στο τραπέζι για να ξεγελαστεί ο λαός (τρόικα = θεσμοί, μνημόνιο = γέφυρα, πρόγραμμα κλπ.), όσο κι αν προσπαθούν να αλλάξουν τα ονόματα της αντιλαϊκής πολιτικής, η ουσία δεν αλλάζει. Η «δημιουργική ασάφεια» των δεσμεύσεων δεν κρύβεται (μετεκλογικά μάθαμε ότι το 70% του μνημονίου είναι θετικό…). Το περιβάλλον που στήνουν είναι να θεωρήσουμε «περασμένα – ξεχασμένα» τα μέτρα που μάτωσαν τις λαϊκές οικογένειες την περίοδο της κρίσης, να μάθουμε να ζούμε με ψίχουλα και χαμηλές απαιτήσεις, εξ ού και οι δηλώσεις του υπ. οικονομικών περί «λιτού βίου».
Θέλουν για το κεφάλαιο ένα περιβάλλον «αποστειρωμένο» από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και «τοξικό» για το λαό και τις ανάγκες του.

Ο μύθος του «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» καταρρίπτεται!
Τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ σπεύδουν να χαιρετίσουν και να στηρίξουν όλοι οι μέχρι χτες «μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί», σύσσωμα τα μέχρι χτες «μνημονιακά και αντιμνημονιακά» ΜΜΕ, οι τραπεζίτες, το κεφάλαιο, οι βιομήχανοι δια μέσου του ΣΕΒ, το πολιτικό σύστημα και όλοι ανεξαιρέτως οι λοιποί συγγενείς… Όταν ο λαός βλέπει τους πραγματικούς αντιπάλους του να χειροκροτούν, πρέπει να ανασκουμπώνεται και να παίρνει τα μέτρα του… Όσο για τις «διαφωνίες» και τα «αντάρτικα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το έργο το έχουμε ξαναδεί να παίζεται στα πολιτικά θέατρα… Το «δια ταύτα» έχει σημασία… Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή δεν θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση, αλλά μόνο για συζήτηση μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχηγών Κομμάτων και αυτή σε ασφυκτικά χρονικά όρια…
Σήμερα γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ο λαός σαν «ντεκόρ» των νέων αντιλαϊκών μέτρων, σαν χειροκροτητής της κυβέρνησης και, το χειρότερο, σαν ο ίδιος να είναι ο συγγραφέας της νέας παράτασης του μνημονίου… με δική του σφραγίδα!! Οι λαϊκές οικογένειες, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι απλήρωτοι και οι κακοπληρωμένοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν μάτωσαν τα προηγούμενα χρόνια για να βρεθούν αντιμέτωποι με παρόμοια αντιλαϊκά μέτρα. Η «αναμονή / υπομονή» για τη νέα δήθεν «εθνική προσπάθεια, που απαιτεί συναίνεση» δεν πρέπει να συγκινήσουν κανένα λαϊκό άνθρωπο. Τη χρησιμοποίησαν πάντα εις βάρος μας, χάσαμε πολύτιμο χρόνο περιμένοντας και όχι διεκδικώντας. Ο λαός μας έχει συσσωρευμένη πείρα, μπορεί να κρίνει πού οδήγησαν οι θυσίες του, θυσίες που του ζητείται να συνεχίσει. Οι δικές μας απώλειες σε δικαιώματα και κατακτήσεις έγιναν κέρδη για τους επιχειρηματίες. Το μάρμαρο, έτσι κι αλλιώς, θα το πληρώσει πάλι ο λαός. Αν του δώσουν ένα ψίχουλο από τη μία τσέπη, θα του το πάρουν από την άλλη, χωρίς να πάρει ποτέ ολόκληρο το καρβέλι που δικαιούται… Και σίγουρα οι φτωχοί θα πληρώνουν τους φτωχότερους…
Γι’ αυτό καλούμε και το λαό της πόλης μας να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα, να αντισταθεί, να μην σκύψει το κεφάλι, να μην απογοητευτεί, να αντεπιτεθεί και να οργανώσει τον αγώνα του μέσα από τα σωματεία του, στους τόπους δουλειάς, τους κλάδους και τις γειτονιές, μέσα από τη Λαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Ανέργων, απέναντι σε παλιές και νέες απειλές της ζωής του.
Από την πλευρά μας, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την οργάνωση αυτού του αγώνα μας, με κεντρικό σύνθημα: «Κάλυψη όλων των απωλειών – Δεν θα ζήσουμε με ψίχουλα»
Απαιτούμε:
Ø   Καμιά ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ για επέκταση του μνημονίου
Ø   Άμεση κατάργηση των μνημονίων, όλων των εφαρμοστικών νόμων, δανειακών συμβάσεων
Ø   Αποκατάσταση των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών οικογενειών
Ø   Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
(Σωματεία Μετάλλου, Οικοδόμων, Τροφίμων / Ποτών, Επισιτισμού, Εργαζόμενοι Δήμου Κορυδαλλού, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, ΠΑΣΕΒΕ, Επιτροπή Ανέργων, Σωματείο Συνταξιούχων)

Κορυδαλλός, 4/3/2015