Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση τιμής στους ΕΑΜίτες και ΕΠΟΝίτες Κορυδαλλού

Την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα Πλειάδες του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης, 3ος όροφος), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμή των ΕΑΜιτών και ΕΠΟΝιτών του Κορυδαλλού.

Η αίθουσα αποδείχθηκε αρκετά μικρή για να χωρέσει όλο το κόσμο που παραβρέθηκε στη τιμητική αυτή εκδήλωση.

Παρόντες, οι είκοσι εν ζωή Κορυδαλλιώτες και Κορυδαλλιώτισες ΕΑΜίτες και ΕΠΟΝίτες στους οποίους αποδόθηκε σαν ελάχιστο φόρο τιμής, πάπυρος, από τις τοπικές οργανώσεις Κορυδαλλού ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών και Επιτροπή Ειρήνης.

Επίσης παρόντες στην εκδήλωση για να παραλάβουν το τιμητικό πάπυρο ήταν τα παιδιά, εγγόνια ή άλλοι συγγενείς των 300 Κορυδαλλιωτών αντιστασιακών που δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί φίλοι αλλά και πολλοί νέοι που για πρώτη φορά άκουγαν, έβλεπαν και μάθαιναν την ιστορία της εθνικής αντίστασης, για τους αντάρτες, τους αγώνες και τις θυσίες τους ενάντια στο ναζισμό / φασισμό. Αποτέλεσμα της σκόπιμης από τους κρατούντες απόκρυψης και παραχάραξης της ιστορίας στη προσπάθεια τους να σβήσουν από τη λαϊκή μνήμη τόσο την εθνική αντίσταση όσο και τους λαϊκούς, εργατικούς αγώνες με ταξικό χαρακτήρα.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ιστορικές αφηγήσεις από τη δράση και τις θυσίες του αντιστασιακού αγώνα, δρώμενα, παρουσίαση βίντεο και αντιστασιακά τραγούδια με συνοδεία κιθάρας και μπουζουκιού που σκηνοθετήθηκε, οργανώθηκε και εκτελέστηκε από μέλη του πολιτιστικού τομέα της Λαϊκής Επιτροπής Κορυδαλλού.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Αθάνατοι !!

Παρατίθενται 4 αποσπάσματα της εκδήλωσης που προέρχονται από ερασιτεχνική βιντεοσκόπηση. Δυστυχώς δεν έχει βιντεοσκοπηθεί το πρώτο μέρος της  εκδήλωσης.

Απόσπασμα 1 από 4  


Απόσπασμα 2 από 4  

Απόσπασμα 3 από 4


Απόσπασμα 4 από 4


Λίγα λόγια για την ΕΠΟΝ

23 Φλεβάρη 1943 : ιδρύεται η Ε Π Ο Ν

Σε ένα ταπεινό σπιτάκι στους Αμπελόκηπους ξεπηδά μια μικρή σπίθα ελπίδας που σε λίγο θα λαμπαδιάσει την ψυχή της νεολαίας. Μια κατακόκκινη αιμάτινη κλωστή ΟΚΝΕ- ΕΑΜ ΝΕΩΝ- ΕΠΟΝ και η φλόγα άναψε:   

εξακόσιες χιλιάδες ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ εντάσσονται στις γραμμές της. 

Διακόσιοι υποδειγματικοί σχηματισμοί με οκτώ χιλιάδες επονίτες αντάρτες μάχονται νυχθημερόν με το όπλο στο χέρι. 

Τριάντα πέντε χιλιάδες αντάρτες επονίτες είναι μαχητές του ΕΛΑΣ.
Τριάντα έξη χιλιάδες νέοι και νέες εντάσσονται στον ΕΛΑΣ της πόλης και στον εφεδρικό ΕΛΑΣ.
Χιλιάδες εργατόπαιδα, μαθητές, σπουδαστές βοηθούν με όλες τους τις δυνάμεις στην πολιτιστική δράση, στον αθλητισμό, στην μόρφωση του λαού, στην διακίνηση των εντύπων, στην μάχη της σοδειάς στην επαρχεία, στην υπεράσπιση των αγροτών της υπαίθρου, στην επιδιόρθωση δρόμων στην κατασκευή γεφυριών η την συντήρηση τηλεφωνικών γραμμών.

Πρωτοπόροι και στον αγώνα για την καταπολέμηση της πείνας που μαστίζει τον λαό.

Οργανώνονται διακόσια είκοσι συσσίτια για εξήντα πέντε χιλιάδες παιδιά.
Όπου αγώνας, διαδήλωση η μάχη οι Επονίτες πάντα πρώτοι.
Η κόκκινη κλωστή ματώνει αλλά δεν υποχωρεί.
Σε χίλιους τρακόσους υπολογίζονται οι επονίτες αντάρτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Άγνωστος είναι ο αριθμός αυτών που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις των πόλεων , εκτελεστήκαν, βασανίστηκαν η πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πάντα μπροστά και τον Δεκέμβρη του 44 στις τριάντα τρεις μεγαλειώδεις μέρες ενάντια στους Άγγλους ιμπεριαλιστές αυτή την φορά.

Τα ανταρτόπαιδα-αετόπουλα, οι επονίτες που στελέχωσαν τον ΕΛΑΣ πέρασαν στον ΔΣΕ ΔΙΑΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ.
ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΑ τους βάζουν στο στόχαστρο. Το 48 πάνω από 1500 επονίτες δολοφονούνται και χιλιάδες άλλοι σέρνονται σε στρατόπεδα, φυλακές και εξορίες.
28 Φλεβάρη 1947 με απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας διαλύεται η ΕΠΟΝ με ατράνταχτα επιχειρήματα όπως ότι προσπάθησε να υποκλέψει το μυστικό της ατομικής βόμβας για να το παραδώσει στην Σοβιετική ένωση…!!!

Όμως τίποτε δεν σταματά το ξεδίπλωμα της κόκκινης κλωστής. Μέσα από τον ΔΣΕ σαν Δημοκρατική Νεολαία και αργότερα μέσα από την νεολαία Λαμπράκη συνεχίζει την αταλάντευτη πάλη για τα δίκαια του λαού. Η ματωμένη γραμμή από εκτελέσεις, δολοφονίες και βασανιστήρια προχωρά πεισματικά μεταλαμπαδεύοντας τις αξίες και τα ιδανικά της στο νεολαιίστικο κίνημα και τα πέρασε στην κομμουνιστική νεολαία Ελλάδας που τα σήκωσε και συνεχίζει σήμερα επάξια στην ίδια πορεία αγώνων και θυσιών για τον τελικό σκοπό.